Sometime 2017: Kuva ja video someen


Jaa linkki

Oli #Sometime2017 ja kävin juttelemassa sosiaalisesta mediasta ja kuvista. Vähän videoistakin. Luonnollisesti demoefekti iski ja teknisten ongelmien takia koko setti ei mennyt ihan putkeen. Laitanpa siis tänne tekstin ja kuvien muodossa vähän pidemmän kaavan mukaan sen, mitä esityksessä jo vähän sivusin.

Kuvat ovat nousseet entistä suuremmaksi tekijäksi somessa. Tällä tarkoitan sitä, että kuvapäivityksen näkyvyys on aivan eri luokkaa kuin pelkkien tekstipäivitysten. Edelleenkin ihmiset seuraavat tekstipäivityksiäkin, mutta ne yhä enemmän ja enemmän hukkuvat kuvapäivitysten ja videoiden sekaan. Siksi varsinkin yrityksien on entistä tärkeämpää lähteä kuvapäivityksillä mukaan peliin.

Facebook itsekin toi taustavärilliset ja -kuviolliset tekstipäivitykset, että niillä saisi nostettua tekstejä uutisvirrassa näkyvämmäksi. Instagram perustuu täysin kuville ja videoille, joskin sielläkin on hyvä laittaa te3kstiä kuvan kaveriksi. Twitter taas on enemmän tekstin koti, eli siellä päivitykset ovat edelleen pääasiassa tekstiä ja kuvia Twitter arvostaa ja käsittelee hieman eri tavalla. Twitterille teksti on tärkein ja kuva on vain tukemassa siitä. Siksi Twitter näyttää kuvat eri tavalla kuin vaikkapa Facebook. Tästäkin huolimatta Twitter näyttää suoraan Twitteriin ladatut kuvat suurina, mutta linkkien takaa kuvat pieninä. Tai vain linkkeinä. Facebook nostaa linkkienkin artikkelikuvat suureen rooliin, kun linkistä suurin näkyvä osa on kuva. Jos katsot omaa uutisvirtaasi Facebookissa, se on hyvin tehokkaasti kuvien täyttämä. Jos verrataan siihen mitä se oli vaikkapa 3 vuotta sitten, muutos on todella suuri. Tosin kuka nyt enää muistaa niin kauas tai on edes säästänyt kuvakaappauksia sieltä ajalta…

Mutta miten saamme kuvamme erottumaan nykyisessä kuvatulvassa? Mielestäni yksi suuri etu on käyttää omia kuvia. Kuvapankkien materiaalia käyttävät ”kaikki” ja joskus on sattunut tilanteita, joissa silmiin on osunut lähes peräkkäin kahden eri tahon päivityksissä samat kuvapankkien kuvat. Toisekseen, ehkä suurempi ongelma on se, että kuvapankkien kuvat ovat useimmiten hyvin geneerisiä ja amerikkalaisvetoisia. Mielestäni myös itse ottamalla kuvan saa juuri sellaisen minkä tarvitsee. Tästä pääsemme sitten itse valokuvaukseen.

Nykyään älypuhelimissa on jo hyvin laadukkaat kamerat, joilla saa pienellä vaivalla someen riittävän hyvälaatuisia kuvia oikeastaan kuka tahansa. Kuitenkin on hyvä muistaa muutama asia, kun lähtee ottamaan niitä valokuvia.

  • Mitä kuvassa näkyy? Useimmiten ihmiset ovat niin innoissasan kuvattavasta kohteesta, että unohtavat kokonaan sen, mitä kuvan reunoilla tai taustalla näkyy ja/tai tapahtuu. Tämä on yksi asia, mikä erottaa kännyräpsyn kiinnostavasta valokuvasta. Älä siis vain räpsäise kuvaa, vaan katso mitä taustalla näkyy ja onko reunoilla jotain sellaista, jonka voisi helposti rajata pois joko siirtymällä lähemmäs tai kauemmas kohteesta tai ehkä hieman siirtymään toiseen paikkaan. Useimmiten se kohde malttaa odottaa pienen hetken. Katso myös, että kuva on suorassa. Joskus vino horisontti on hyvä tehokeino, mutta vain joskus. Vahingossa vino kuva ei ole tyylikäs.
  • Millainen on valaistus? Usein kännykässä on unohtunut päälle se salama. Useimmiten siitä ei ole käytännössä mitään iloa, kun yrittää ottaa kuvan joka on enemmän kuin vain raadollisen tarkka taltiointi juuri siitä tilanteesta, mutta valaistuna pienellä kirkkaalla valolla. Ota salama pois, useimpien kännyköiden kamerasovellus osaa tuottaa ihan ok kuvan, kunhan valoa on tarpeeksi. JA aina sitä ei ole vaan tarpeeksi. Siirry siis valoisampaan paikkaan tai järjestä tilanteeseen lisää valoa joko ikkunasta tai suurella valaisimella. Usein pelkkä työpöydän hissivalaisinkin tuottaa parempaa valoa kuin kännykän salama.
  • Käytä kamerasovelluksen säätöjä. Vaikka automatiikka toimiikin usein kohtuullisen hyvin, opettele käyttämään niitä muutamia säätöjä, joita kamerasovellus antaa. Vähintäänkin valkotasapainoa kannattaa säätää erityisesti sisätiloissa. Säädöt on usein ilmoitettu helposti ymmärrettävinä kuvakkeina, kuten pilvi, aurinko, hehkulamppu, jne. Näistä on helppo hoksata, että pilvi on pilviselle säälle, aurinko aurinkoiselle, hehkulamppu sisätiloissa keinovalolle. Tutki hieman kännykkäsi kamerasovellusta ja löydä säätömahdollisuudet. Vaiva on lopulta pieni, kun kuvien laatu on sen opin jälkeen aivan uudella tasolla.
  • Säädä ja/tai käsittele kuvaa. Monissa kännyköissä tulee jo suoraan paketista valmistajan oma kuvien säätämiseen tai käsittelyyn tarkoitettu sovellus. Itse suosittelen kuitenkin lataamaan esimerkiksi Snapseedin. Snapseed on monipuolinen ja laadukas sovellus kuvien säätämiseen ja kevyeen käsittelyyn. Se on kuitenkin helppo käyttää ja siihen pääsee sisään todella nopeasti. Yksi vaihtoehto on myös Lightroom Mobile, mutta se on hieman monimutkaisempi ja oppimiseen menee hieman enemmän aikaa. Myös muitakin sovelluksia löytyy, mutta nämä ovat ne joista itselläni on hyvät kokemukset.

Eli kun olet rajannut kuvan, katsonut mitä on taustalla, valaistus on kohdillaan ja kamerasta ehkä hieman säädetty vaikkapa valkotasapainoa, on aika siirtyä käsittelemään kuvaa. Kuvan käsittelyssä kannattaa pitäytyä aika yksinkertaisissa säädöissä, eli panostaa kuvan kevyeen paranteluun, ei lähteä tekemään mitään villejä edittejä. Eli kuvan kirkkauden, kontrastin ja värikylläisyyden säädöt ovat ne tärkeimmät. Tietysti rajaaminen ja horisontin suoristaminen kannattaa myös tehdä, jos niiden osalta kamerasta ei ole tullut hyvää kuvaa. Älä kuitenkaan lähde säätämään kuvaa joka ei ole terävä. Terävyyttä ei saa korjattua jälkikäteen riittävän hyvin.

Kun kuvan ottamisen tekninen puoli on vähän paremmin hallussa, mieti miten kuvaan saisi jotain erikoista. Miten kuva erottuu joukosta ja on kiinnostava. Huomattavan suuri osa valokuvista otetaan noin 160-180cm korkeudelta, eli ihmisen pään korkeudelta. Tämä on arkinen ja tavallinen kuvaskulma, eli siitä on vaikea saada kovin kiinnostavaa kuvaa kiinnostavastakaan kohteesta. Hae siis kuvakulmaa alhaalta, ylhäältä, lähempää ja kauempaa. Yritä saada kuvaan joku kiinnostava näkökulma. Pelkkä tilanteen dokumentointi ei suoraan ole kiinnostava. Et ole nyt tallentamassa pelkästään sitä hetkeä, vaan yrität saada siitä kiinnostuvan ja erottuvan kuvan. Ei ole väliä millä se kuva on otettu, kännykällä tai järjestelmäkameralla, koska välineteknisesti heikompikin kiinnostava kuva huomataan varmasti helpommin, kuin tylsä parhaalla ammattilaiskalustolla näpsäisty räpsy.

Vaikka itse kuinka saisi otettua parempia kuvia kuin moni muu, niin on tilanteita, joissa suosittelen ottamaan yhteyttä ammattilaiseen. Vaikka kännykällä, pokkarilla tai järkkärillä saisikin hyviä kuvia päivittäiseen somekäyttöön, niin ammattilaisen ottamat kuvat ovat aina aivan eri tasolla. Panosta siis henkilöstökuviin, tuotekuviin ja myös esimerkiksi tuotejulkistustilaisuuden kuviin jotka ovat ammattilaisen ottamia. Nämä ovat niitä tärkeitä kuvia, jotka osaltaan määrittävät sen, miten ammattimaisena yrityksesi näyttäytyy maailmalle. Se on kuin vertaisi small talkia ja oman alan vuoden suurimman konferenssin keynote-puhetta. Toisessa riittää rennompi ote ja jutustelu, kun taas toisessa pitää pistää kaikki paukut peliin ja loistaa. Mikään ei korvaa tässäkään ammattilaista.

Videoiden suhteen on aika lailla samat asiat, mitkä täytyy huomioida. Eli käy läpi valokuvauksen neljä kohtaa ja sovella niitä videoon. Videon kohdalla tulee yksi erittäin tärkeä asia lisää yhtälöön: ääni.

  • Onko kuvauspaikka ja tilanne äänen kannalta hyvä? Ihmisen aivot ovat siinä mielessä metkat, että osaamme ”suodattaa” monet hälyäänet niin, että meluisassakin tilassa pystymme kuuntelemaan keskustelukumppaniamme niin, että saamme selvää mistä jutussa on kyse. Valitettavasti äänityskalusto ei tähän samaan pysty. Kaikki äänet jotka tilassa kuuluvat, tarttuvat ”nauhalle”. Esimerkiksi ilmanvaihtokone ei häiritse normaalia keskustelua, mutta tarttuu mikrofonin kautta häiritsevänä hurinana ääniraidalle.

Mieti siis tarkkaan kuvauspaikka ja tee pieni koekuvaus etukäteen, jos vain mahdollista. Usein on mahdollista löytää tiloista sellainen paikka, missä hälyäänet ovat minimissään eivätkä ehkä häiritse äänitystä niin pahasti. Luonnollisesti äänentaltiointiin käytetty kalusto helpottaa hommaa ja hälyisessäkin ympäristössä on mahdollista saada kelvollista ääntä, mutta silloin pitää mikrofonin, äänentallentimen ja äänittäjän osata hommansa hyvin.

Useimmiten matkapuhelimien ja pokkareiden mikrofoneilla saa äänitettyä kelvollista ääntä somekäyttöön tarkoitetuille videoille, kun hälyäänet ovat minimissään ja puhuva kohde on kohtuullisen lähellä kameraa. Monissa pokkareissa ei kuitenkaan ole liitäntää ulkoiselle mikrofonille, mutta matkapuhelimiin sopivia mikrofoneja on saatavilla jo kohtuulliseen hintaan. Niilläkään ei ihmeitä saa aikaiseksi, mutta ero laitteen omaan mikrofoniin on huomattava.

Videoiden kohdalla sisältö on enemmän kuin vain se hetki, kuten valokuvassa. Videossa pitää olla sisältöä, joka vie sitä eteenpäin. Ei riitä, että vain kuva ja ääni ovat teknisesti kunnossa, tarvitaan se sisältö.

Kun teet videoita, mieti aina etukäteen mitä haluat sanoa, kenelle haluat sen sanoa ja miksi haluat edes sanoa sen. Nämä määrittävät sisällön asian, tyylin millä se tuodaan videolle ja mikä videosi tavoite on. Onko kyseessä myyntivideo, jolla on tarkoitus aktiivisesti myydä joko tuotetta tai palvelua? Vai onko kyseessä enemmänkin muistutus siitä, että olet olemassa? Entä jos videosi onkin jonkun tapahtumasi taltiointi? Kaikki nämä asettavat videolle ja sen sisällölle hieman erilaiset vaatimukset. Silti, aina pitäisi olla valmiiksi mietittynä mitä, kenelle ja miksi.

Varsinkin videoiden kohdalla tulee aina muistaa sisällön tärkeys ja sen kiinnostavuus kohdeyleisölle. Videolla ei tarvitse kertoa esimerkiksi tuotteen teknisiä tietoja ja panostaa siihen, että mitä sillä voidaan tehdä ja näyttää itse tuotetta koko ajan. Panosta siihen mitä tuotteesi mahdollistaa, miten se on keskiössä jossain asiakkaalle tärkeässä asiassa. Kerro miten sinun tuotteesi ja palvelusi tekevät asiakkaasi elämästä parempaa helpottamalla työtä, vapaa-aikaa tai tekemällä hänestä paremman ihmisen. Esimerkiksi jooga-studion ei pidä myydä asiakkaille joogaa, ei edes parempaa fyysistä kuntoa, vaan yksinkertaisesti parempaa ja onnellisempaa elämää. Eikö juuri se ole se mitä jokainen meistä haluaa?

Tässä pääsemme taas siihen, miten ammattilainen on usein tärkeä kumppani videoitakin tehdessä. Ammattilainen osaa rakentaa sinun kanssasi tai sinulle sen tarinan ja tietää ne parhaat keinot kommunikoida sinun ja yrityksesi sanoman maailmalle. Vaikka on tärkeä osata itsekin tuottaa nopeita somevideoita, on myös tärkeä tietää, milloin on aika kutsua ammattilainen apuun. Itse ajattelen niin, että kun ymmärrän jostain asiasta enemmän kuin vain vähän, osaan arvostaa ammattilaista.

Laitan tähän loppuun vielä kolme esimerkkiä mielestäni hyvin toteutetuista videoista.

Penny Skateboards
Penny mainostaa uusia valoilla ryyditettyjä rullalautojaan. Videossa näkyy itse tuote, mutta se enemmänkin pyrkii näyttämään, miten elämä voisi olla mukavampaa kavereiden kanssa, kun on Pennyt alla. Videossa esitellään joukko nuoria pitämässä hauskaa yhdessä niin lautojen kanssa, kuin paikoissa johon he ovat päässeet laudoilla. Video on lyhyt, mutta se kertoo silti paljon.

Jukolan Juusto
Jukolan Juuston aamumaidosta tehty juusto. Mainos kertoo hyvin tunnelmaa rakentavilla kuvilla ja siihen sopivalla musiikilla, miten lehmän aamulypsystä juusto päätyy lopulta kuluttajan pöytään. Videossa ei hehkuteta makua tai muitakaan juuston ominaisuuksia. Videolla näkyy erittäin siistit tuotantotilat, joissa ei ole mitään sellaista, joka voisi herkimmänkään juustonystävän jättämään cheddarit kaupan hyllyyn.

Dust Control – Dust Doctors
Video on teollisuusimurien ja -imurijärjestelmien valmistajan. Videossa ei suoraan näytetä missään vaiheessa itse tuotteita ja palvelukin tuodaan näkyville hauskalla fiktiivisellä tavalla. Video on viihdyttävä, elokuvallinen kerronnaltaan ja kuviltaan. Videosta jää hyvä mieli yritys jää varmasti mieleen juuri oikeassa kohderyhmässä.

/Karri


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *