Videoita someen, livenä ja leikeltynä


Jaa linkki

Suomalaiset eivät ole vielä innostuneet juurikaan some-videoista, ainakaan samalla tavalla kuin ns. suuressa maailmassa asiassa ollaan jo kiinni. Tämän huomaa usein Facebookia katsellessa: kotimaiset toimijat laittavat satunnaisesti lyhyitä videopätkiä päivityksiinsä, mutta lähes poikkeuksetta jättävät Facebook Liven hyödyntämättä. Kun  aikaeron ansiosta vasta meikäläisittäin illalla Amerikan ihmemaa herää, alkaa omassa virrassani näkyä enemmän ja enemmän videoita. Ei pelkästään niitä lyhyitä minuutin parin videoita, vaan varsinkin Facebook Live on suosittua.

Lyhyet valmiiksi leikellyt, eli tuotetut videot ovat helposti ymmärrettäviä organisaation tarpeet huomioiden. Ne on helppo myydä organisaation sisällä ja toteutus on myös helppoa. Videon tekijöille, jos ovat talon sisältä, on helpompaa tehdä videota, kun he tietävät voivansa korjata ottoja niin monta kertaa kuin tarve. Livessä taas kaikki menee kerralta eetteriin ja maailmalle. Tätä ei pitäisi kuitenkaan pelätä. Päinvastoin.

Niin perinteisen videotuotannon kuin live-lähetyksien kanssa tärkeää on tietää mitä tehdään ja miksi. Video pitää olla valmiiksi mietitty: mitä sillä halutaan sanoa, kenelle sanotaan ja miten tämä kaikki toteutetaan. Kun kaikki osalliset tietävät missä mennään ja mikä on tavoite, niin on helpompi saada tuotanto onnistumaan. Aivan sama pätee live-lähetyksiin. Etukäteen suunniteltu on helpompi toteuttaa onnistuneesti, kuin lonkalta vedetty. Tottakai lonkalta heitettykin toimii joskus, mutta siihen ei kannata luottaa koko ajan.

Facebook Live on ehkä se helpoin valinta, koska monilla on valmiiksi kohdeyleisöä Facebookissa ja toisekseen Facebook on tehnyt livelähetysten tekemisen helpoksi. Muitakin helppoja on, mutta useimmissa tapauksissa se yleisö pitäisi koota uudestaan, eli aikaa menee viestin välittämisen sijaan yleisön löytämiseen. Tietysti on mahdollista käyttää muita, jopa monipuolisempia palveluita live-lähetyksiin, mutta silloin yleisön löytämisen lisäksi mahdollinen muihin palveluihin liittäminen saattaa osoittautua haastavaksi. Jos siis olet vasta suunnittelemassa livetyksen aloittamista, kokeile sitä palvelua, jossa sinulla on jo valmiiksi riittävästi kohdeyleisöä. Useimmilla se palvelu on Facebook.

Yksi haaste tuntuu myös olevan se, mitä pitäisi livettää. Syyn ei tarvitse olla pelkästään uusi tuote- tai palvelujulkistus, vaan aiheiksi voi ottaa järjestettyjen kilpailuiden arvonnan näyttämisen, asiakaspalvelun Q&A tuokion, tai ihan minkä tahansa muun aiheen. Jopa sellaisen, josta muuten olisi tehnyt vain tekstin tai erikseen kuvannut videon. Facebookissa live-lähetykset jäävät myöhemmin katsottaviksi ja reaaliajassa seurattaessa myös kontakti ”fanin” tai seuraajan ja seurattavan yrityksen, henkilön tai muun tahon välillä syvenee. On eri asia katsoa videota, kun tietää sen tapahtuvan NYT, kuin että katsoo videota, jonka tietää tallennetun joskus aikaisemmin.

Autamme mielellämme niin videoiden suunnittelussa, toteuttamisessa ja live-lähetysten suunnittelussa ja toteuttamisessakin. Jos tuntuu siltä, että niin videot kuin live-lähetykset tuntuvat kaukaisilta, mutta kiinnostavilta, ota silloinkin yhteyttä: katsotaan yhdessä mitä voisit tehdä, tai jos on sittenkin parempi jättää väliin kokonaan.

Toteutamme niin pieniä videotuotantoja, kuin live-videointeja someen. Yhteistyökumppanien avulla vaikka suurempiakin tuotantoja ja striimauksia. Tänään on hyvä päivä lähteä miettimään asiaa ja hyvässä lykyssä olla liikkeellä huomattavasti ennen kilpailijoita.

/Karri
karri.anttila@lvngroom.fi


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *