Älä ole hysteerinen Instagramin pilaaja!


Jaa linkki

Instagram julisti joku aika sitten päätöksensä muuttaa uutisvirtaa automaattisesti käyttäjää varten kuratoiduksi. Käytännössä siis samanlaiseksi, kuin Facebookissa. Eli Instagramin, tai oikeammin Facebookilta lainattu, algoritmi päättelee kenen päivitykset ovat sinulle tärkeimpiä ja näyttää ne aikajanalla ennen algoritmin mukaan sinulle vähemmän tärkeitä päivityksiä.

IMG_20160329_121655Tästä on noussut ihan samalla tavalla valtaisia hysteria, kuin Facebookin vastaavan muutoksen kolkutellessa ovella. Nyt hätääntyneet, mutta asiaa sen tarkemmin selvittämättömät ihmiset jakavat stressaantuneina päivityksiä, joissa pyytävät seuraajiaan tilaamaan ilmoitukset päivityksistään tai muuten päivitykset jäävät näkymättä! Näin ei kuitenkaan ole, näin ei ollut Facebookinkaan kanssa. Eli hätä on turhaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään, eikä seuraajiesikaan.

Miten tuo päivitys sitten vaikuttaa? Jatkossa Facebookin tapaan Instagramin uudessa tavassa näyttää seurattaviesi päivityksiä, sieltä valitaan sellaiset ihmiset, joiden kanssa sinulla on paljon kanssakäymistä, eli kommentoitte ja tykkäätte toistenne päivityksistä. Lisäksi tykkäyksesi ja seuraamisesi vaikuttavat samalla tavalla, kuin jo nykyisellään sinulle ehdotetaan uutta seurattavaa Instagramin julkisen virran/haun välilehdellä. Muutos on hieman pienempi kuin luulisi, mutta sillä on siis vaikutuksensa. Itse kehottaisin vertaamaan sitä Facebookin muutokseen joku aika sitten. Palvelu ei mennyt täysin pilalle, vaan toimii ihan yhtä lailla kuin ennenkin.

Miten se sitten vaikuttaa? Nyt lähden pohtimaan asiaa täysin sen vähäisen tiedon perusteella, mitä muutoksesta on saatavilla ja vertaan sitä Facebookin muutokseen, koska todennäköisesti Instagram ottaa emoyhtiönsä algoritmit käyttöön itselleen räätälöitynä versiona. Jatkossa se päivitysten virta siis muuttuu kronologisesta tekoälyn, eli algoritmin, järjestelemäksi. Instagramin automatiikka pyrkii päättelemään tykkäyksistäsi, kommentoinneistasi, seurattavistasi ja seuraajistasi millaista sisältöä sinä mielelläsi näet ja minkälaisen sisältöä tykkäät ja kommentoit. Tämä on hyvin loogista, ainakin noin matemaattisesti ja putkinäöllä katseltuna. Kuvapalvelua kun saattaa käyttäjät käyttää monin eri tavoin. Itse esimerkiksi seuraan monia ihmisiä, koska he seuraavat minua. Tykkään eri periaatteella eri ihmisten kuvista ja sisällöistä. Yleisesti haun kautta etsin eri hashtageilla, eri aihetunnisteilla siitä riippuen, millaiset kuvat milloinkin kiinnostavat tai millaisia kuvia tai tekniikoita haluan sillä hetkellä opiskella muutenkin. Tällaiseen käyttöön hyvin tiukka algoritmi saattaa tuoda enemmän ongelmia, kuin ihan vaan Twitterin tai Facebookin kaltaisten terveisten seuraamiseen.

Uskon kuitenkin, että myös Instagram tuo mahdolliseksi vaihtaa näkymää kuratoidusta viimeisimpiin, eli aikajanalla kronologisesti näyttäytyviin päivityksiin. Toivon, että sen näkymän vaihtaminen toteutetaan paremmin, ukin Facebookin mobiilisovelluksessa vastaava toiminto. Silti uskon, että 99,99% käyttäjistä, minä mukaan lukien, alistuvat kohtaloonsa.

Mitä tämä tarkoittaa yleisesti ottaen sisällön tuotannon suhteen? Sellaiset käyttäjät, jotka eivät ole kaikkein suosituimpien joukossa, eivät voi enää jatkaa yksisuuntaista päivitysten tekemistä, jos haluavat pysyä näkyvyydeltään samoissa kuin ennen, saati kasvaa. Ei enää riitä, että tuuppaa sitä omaa sisältöään ja jättää kommentitkin huomioimatta täysin. Kanssakäymisen arvo siis nousee entisestään. Paitsi tietysti ns. sueprtähdillä, joilla on satojatuhansia tai enemmänkin seuraajia. Meillä muilla, joilla on vähemmän seuraajia, se kanssakäyminen muiden käyttäjien kanssa tulee määrittämään näkyvyyttämme entistä enemmän. Se, kuinka paljon kommentoimme ja tykkäämme toisten kuvista, sekä kuinka paljon keskustelemme omine kuvien kommentoijien kanssa, tulee nostamaan näkyvyyttämme verrattuna siihen, että olemme vain pelkkiä kuvien julkaisuautomaatteja. Myös hashtagien, eli aihetunnisteiden arvo tulee hieman nousemaan. Tähän saakka niiden arvosta on voinut kiistellä. Toiset eivät ole saaneet yhtään enempää tykkäyksiä vaikka ovat käyttäneet tai olleet käyttämättä tunnisteita ja toiset, kuten minä itsekin, olemme saaneet niistä irti enemmän. Kyse on hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon tunnisteita käyttää ja kuinka hyvin ne osuvat kuvaan JA sellaisia kuvia etsivien ihmisten hakuihin. Tämä on asia, jota tulee koko ajan seurata. Saman tyyppinen kuva tänään ei kerää samanlaisia määriä osumia ja tykkäyksiä, kuin se teki vuosi sitten. Täytyy siis tuntea oma yleisönsä ja potentiaalinen yleisönsä. Samalla täytyy osata elää sen kanssa, että tykkäykset ja seuraajamäärät elävät koko ajan molempiin suuntiin. Tärkeämpää on katsoa miten ne elävät pitkällä aikavälillä. Tietysti sisällölläkin on suuri merkitys, mutta sen löydettävyyteen on hyvä paneutua myös, jos tavoitteena on kasvattaa seuraajamääriään ja tykkäyksiä.

Entä mitä sitten tapahtuu, jos tilaan jonkun käyttäjän ilmoitukset? Tilaat silloin ilmoitukset käyttäjän päivityksistä. Saat siis aina ilmoituksen, kun se käyttäjä julkaisee jotain uutta. Kyseisen käyttäjän julkaisut eivät kuitenkaan tule näkymään yhtään eri kohdassa sitä sinun virtaasi kuin ilman tilaamistakaan. Ne näkyvät siellä muutoksenkin jälkeen, jos tykkäät ja kommentoit hänen päivityksiään muutenkin. Itseasiassa muutoksen jälkeen ne näkyvät PAREMMIN, kuin ennen sitä. Kysyn vaan, että haluatko puhelimesi piippaavan ilmoituksia aina kuin tuo kyseinen käyttäjä tekee jotain Instagramissa?

Instagraminkaan kohdalla ei kannata turhaan hötkyillä ja varsinkaan pilata sitä seuraajien virtaa tunkemalla jotain hölmöjä ”Tilaa äkkiä ilmoitukset päivityksistäni!” sontaa sinne.

/Karri


Jaa linkki

1 kommentti

  1. Parempihan se on viime kädessä, että Instagram filtteröi vähän sisältöä kun kynnys heittää lokaa on niin matalalla.

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *