Kaikki ei aina mene suunnitellusti, silti asiat useimmiten kääntyvät parhain päin


Jaa linkki

Kaikki ei aina mene kuin römpsöössä, mutta kun on hyvin valmistautunut, niin asiat suttaantuvat. Tai meidän tapauksessa, kun hommia on tullut tehtyä eri tavoin ihan kokeillen ja oppiessa, löytyy välillä keinot selvitä enemmän tai vähemmän hankalissa tilanteissa.

Tämä kertomus liittyy tuohon urheilugaalaan, josta olemme jo pari kertaa kirjoittaneetkin. Tällä kirjoituskerralla ajattelin kertoa sitä, miten hommat saattavat välillä mennä toisin, kuin oli alun perin ajatus. Epäonnistumiset ovat osa elämää ja niistä oppii, onneksi pienistä kompuroinneista oppii varautumaan isompiinkin ilmalentoihin, jos vaan malttaa pysähtyä miettimään mikä meni pieleen.

Olimme päättäneet, että koska kaksi kuvaa ja yksi jakaa päivityksiä sosiaaliseen mediaan, teemme tätä varten oman tilin Googleen, jolla kirjaudumme sisään molemmat laitteinemme ja tietokoneinemme, ja käytämme Driveä välivarastona. Tarkoitus oli tehdä kansiot Google Driveen raakakuville ja nopeasti tabletilla ja/tai kännykällä säädetyille kuville. Ajatuksena oli se, että pääsemme molemmat käsiksi toistemme ottamiin kuviin ja raakakuvien ollessa omassa kansiossaan, pääsemme tarpeen tullen nopeasti läppärillä avaamaan kuvan Lightroomiin ja toimittamaan nopeasti säädetyn, mutta silti mahdollisimman laadukkaan kuvan sellaiselle joka mahdollisesti tarvitsee kuvia.

KAN6683

Etukäteen loimme Googleen käyttäjätilin tätä varten. Huomioitavaa on, että emme avanneet geneeristä Google-tiliä, vaanyrityksen Google Apps for Work tilin. Tällöin Drivessä on tilaa vähän enemmän ja kokemuksemme mukaan samaan aikaan tilille voi olla kirjautuneena useampi käyttäjä usealla eri laitteella. Oma tili asiakasta ja tapahtumaa varten on myös kätevä siksi, että sitä kautta voimme jakaa helposti asiakkaalle ja/tai hänen toivomilleen tahoille linkin tiedostoihin. Tämän lisäksi Google Kuvat on tarvittaessa käytössä ja sitä kautta pystyy tarjoamaan webbikelpoista materiaalia helposti käytettäväksi ja katsottavaksi esimerkiksi Google+:n puolella. Kyseessä oli siis hyväksi havaittu ja kokeiltu juttu.

Perjantaina ennen lauantaista tapahtumaa törmäsimme kuitenkin ongelmaan: luomaamme tiliin ei päässyt kirjautumaan sisään MILLÄÄN laitteellamme. Google herjasi vain väärää salasanaa, eikä salasanan nollaaminen pääkäyttäjän panelista auttanut pätkääkään. Tämä tili siis käytännössä heitti veivinsä sopivasti päivää aikaisemmin. Mutta ei hätää, jatkoimme valitsemallamme tiellä ja loimme tavallisen Google-tilin. Sen ominaisuudet riittäisivät varsin hyvin Driven osalta. Tili luotuna kokeilimme tiliä ja kaikki toimi kuin junanvessa ennen VR:n moderneja päiviä.

Lauantaina illalla kaikki oli valmiina. Työtilamme oli suuri neuvottelutila Tapahtumatalo Bankin eteiskäytävän varrella. Käytettävissämme oli riittävästi töpseleitä ja talon oma wifi-verkko. Aiemmista seikkailuistamme viisastuneena olin ottanut mukaan myös laajakaistatikun, eli 4G kikkulan läppärin usb-liitäntään tökättäväksi, jos suklaavanukas iskee tuulettimeen. Maillä oli siis kaksi kännykkä ja tabletti, joista tietokoneille saisi irroitettua wifi-yhteyden, sekä tuo 4G kikkula. Emme siis jäisi verkkoyhteydettömiksi kovin helposti. Käytännössä Bankin verkon kaatuessa olisi vielä pitänyt pimentyä niin Elisan, DNA:n, kuin Sonerankin verkot. Sellaisessa tilanteessa uskoisin pienimmän hädän olevan kuvien lataaminen sosiaaliseen mediaan. Saatan toisin olla tältä osin säikky ja varovainen, mutta kaikkien kotimaisten teleoperaattoreiden matkapuhelinverkkojen pimetessä totaalisesti samaan aikaan… Sanotaanko niin, että itse epäilen asioiden olevan pahemmin vinksallaan tuollaisessa tilanteessa.

_KAN6714-01

Kaiken edellä mainitun varmistuksen lisäksi meillä oli luonnollisesti kameran laturi mukana, laukussa useampia akkuja kameroihin, salamaan pari kourallista akkuja, muistikortteja, objektiiveja ja ties mitä. Käytännössä olisimme pärjänneet vielä silloinkin, kun kaikki muut paitsi yksi kännykkä ja GoPro olisivat kuolleet matkalla. Eli kalustoa oli mukana 2 laukullista. Sisältäen tietokoneet, valokuvausvermeet ja nenäliinat.

Ilta alkoi mukavasti. ”Punaisenmaton” valokuvaajat olivat mukavaa porukkaa ja pääsimme itsekin kuviin. Yleisö oli hyväntuulista ja eivät vierastaneet kameroita juurikaan, mikä on aina positiivinen juttu silloin, kun tarkoitus on taltioida illan tunnelmaa. Lisäksi olimme rakentaneet oman työnkulkumme illan aikataulun mukaan sellaiseksi, että aikaa riitti hyvin niin kuvaamiseen, kuin kuvien purkuun ja someen jakamiseen. Kyseessä oli gaalaillallinen, eli laskimme pystyvämme ruokailutaukojen aikana hoitamaan kuvat jakelukuntoon ja pitkin somea. Näin ollen itse ohjelman aikana ei ollut tarvetta keskittyä muuhun kuin itse kuvaamiseen. Loistava suunnitelma, loistavasti laadittu aikataulu, vaikka sitä ei ollut meitä varten rakennettukaan.

Kuitenkin ensimmäisellä kuvien käsittely ja jakamistauolla törmäsimme ongelmiin. Ensinnäkin Laura ei päässyt kirjautumaan asiakkaan kuvapankkiin ja lataamaan sinne kuvia. Toisekseen minä en päässyt tietokoneella lataamaan Google Driveen materiaalia. Enkä saanut sielät ladattua tietokoneellekaan mitään. Kaikki oli kuitenkin vain tunteja aikaisemmin toiminut ongelmitta. Ensin ajattelin ongelmien johtuvat paikallisesta neukkarin wifistä. Järkeilin, että heillä on jonkinlainen rajoitus tiedostomäärille tai latausmäärille. 4G kikkula koneeseen ja jatkamaan. Ei auttanut sekään.

Olimme tilanteessa, jossa emme saaneet samaan paikkaan kaikkea materiaalia jonka halusimme ja toinen ei päässyt päivittämään yhteen galleriaan mitään. Kuvat eivät liiku. Lopulta päädyimme siihen, että kun kuitenkin tahoillamme pystyimme tekemään kokonaisuuteen nähden kaiken tarpeellisen. Koska kyse oli someen jakamisesta, päädyimme jättämään kokonaan raakakuvien lataamisen pilveen. Ratkaisun takia raakakuvien läpikäyminen ja käsittely jäi hamaan tulevaisuuteen. Toimisimme pelkästään somen ehdoilla.

Vaihtoehtoja olisi ollut vaikka kuinka paljon: Dropbox, Box.net tai joku muu pilvipalvelu. Hylkäsimme nopeasti nämä, koska tilin avaamiseen menisi helposti sen muutaman minuutin verran aikaa ja osalle laitteille olisi pitänyt asentaa uusi sovellus, kirjautua sisään ja sitä rataa. Paras ratkaisu löytyi repun sivutaskusta: usb-muistitikku! Itseasiassa kaksi sellaista. Kun läppärit ovat vierekkäin, on helppo siirtää tidostot tikulle ja sitä kautta toiselle koneelle. Samalla tikuille jää kaikki kuvat kuin luonnostaan ja niitä olisi ollut helppo tarpeen mukaan jakaa tarvitsijoille siinä ja heti. Lisäksi toinen muistitikku oli kahdella liitännällä varustettu, eli normaalilla usb-liitännällä ja micro-usbilla. Sen saa siis liitettyä käytännössä kaikkiin Android-laitteisiin ulkoisena muistina ja siten siirtää tikulla myös mobiililaitteista ja laitteille materiaalia.

DSC3246

Loppu hhyvin kaikki hyvin. Ongelma tuntui alkuunsa suuremmalta kuin lopulta oli, mutta tämä johtui yksinomaan siitä, että tapahtuman alku oli kiireisin. Mitä pidemmälle ilta eteni, sitä enemmän jakokelpoista materiaalia meillä oli. Alkuillasta siis pyrittiin saamaan mahdollisimman kattavasti kuvamateriaalia valmiiksi ja illan edetessä keskityttiin enemmän ohjelmaan ja esiintyjiin, kuin yleisöön.

/Karri


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *