Parempia tuotekuvia pienellä vaivalla


Jaa linkki

Varoitan jo valmiiksi, tästä tulee pitkä ja paljon kuvia sisältävä kirjoitus. Jos lukeminen tuntuu raskaalta tai aika ei tunnu riittävän, voit tietenkin katsoa lyhyen version videona, joka ilmestyy YouTubeen. Vielä en uskalla luvata tarkkaa päivää, mutta yritän saada pikaisesti tehtyä pienen videon. Sama asia kuitenkin löytyy jo tästä kirjoituksesta, eli ota kuppi kuumaa lähettyville ja ryhdy lukemaan.

Tarkoituksena on tällä kertaa sukeltaa tuotekuvauksen maailmaan niin, että aloittelija saa jonkinlaisia ideoita ja vinkkejä siihen, miten saisi hieman parempia ja houkuttelevampia tuotekuvia aikaan itse. Edistyneemmälle valokuvaajalle ei tällä kertaa löydy mitään uutta. Haluan tällä kirjoituksella kannustaa sellaista ihmistä tuotekuvauksen saralla, joka mieluiten pysyisi kaukana kameroista ja kuvankäsittelystä. Yritän tässä kirjoituksessa madaltaa sitä kokeilemisen ja tekemisen kynnystä, joka on saattanut kasvaa luvattoman korkeaksi.

Aloitetaan ihan perusasioista, eli siitä millä kuvan ottaa. Meiltä kaikilta löytyy jo taskusta yksi kamera: matkapuhelin. Niistä löytyy jos jonkinlaista kameraa, mutta useimmiten nykyisillä älypuhelimilla saa kohtuullisia kuvia valaistuksen ollessa kohdillaan. Monilta löytyy myös kotoa ihan peruspokkarin mallinen digikamera, toisilta jopa jo järjestelmäkamera. Yhteistä näillä kaikilla on kuitenkin se, että niillä saa otettua valokuvan täysin automaattisilla asetuksilla. Tällöin kamera tekee ”älynsä” voimin sen päätöksen millaisilla asetuksilla kuva otetaan ja tulos olisi mahdollisimman hyvä. Tämä tarkoittaa kuitenkin aina kompromissia ja riippuu todella paljon laitteesta, millainen lopputulos on. Järjestelmäkameroissa automatiikka on muiden ominaisuuksien ohella monipuolisempi kuin vaikkapa kännykän kamerassa.

Kuvattiin sitten millä tahansa laitteella ja millaisilla asetuksilla tahansa, on valaistus tärkein perusasia kuvan onnistumisen kannalta. Etsi siis kotoa tai toimistosta sellainen paikka, jossa valoa riittää. Valo voi olla vaikkapa keittiössä ruokapöydän yläpuolella oleva valaisin tai vaikkapa keittiön työtason yllä oleva valaisin. Tärkeää on kuitenkin huomioida se nyrkkisääntö, että valon olisi hyvä tulla suurin piirtein samalta suunnalta kuin mistä kuvaa otat. Tämä siksi, että silloin kuvattava kohde ei jätä varjoa eteensä tai sivuille niin, että se häiritsisi kuvassa kohdetta. Ruokapöytä on usein hyvä paikka kotona valokuvaamiseen, koska valaisin on suoraan ylhäällä ja usein kirkas, mutta valo ei ole liian raakaa tai kovaa. Lisäksi ruokapöydällä on tilaa liikutella kohdetta niin, että valaistus olisi mahdollisimman hyvä.

DSC05586

Valaistuksen lisäksi kuvausympäristöllä on vaikutusta siihen, miten onnistunut kuvasta tulee. Useimmiten tuotekuvauksen kohteet ovat sen kokoisia, että niitä tosiaan voi kuvata vaikkapa keittiön pöydällä. Useimmiten pöydän pinta on kuitenkin joko kuvioltaan levoton, esimerkiksi puukuvioinen, tai sen väri ei tuo esiin kuvattavaa kohdetta. Musta ja valkoinen alusta ovat tasavärisiä, mutta jos kuvattava kohde ei itsessään ole värikäs, niin musta ja valkoinen saattavat olla hyvinkin haastavia alustoja saada kohde nousemaan kuvassa pääosaan. Alustana voit käyttää melkein mitä tahansa, joka on riittävän suuri peittämään kuvattavan kohteen ympäriltäkin riittävän suuren alan. Tämä siksi, että kohdetta ei kuvata useimmiten suoraan ylhäältä, varsinkaan jos silloin on valon edessä heittämässä varjoa kohteen päälle.

Studioista löytyy jos jonkinlaista alustaa ja taustaa valokuvaukseen, mutta myös kotioloissa löytyy paljon sellaista, jota voi käyttää hyödyksi. Alustaksi ja taustaksi voi käyttää vaikkapa vaatteita, pyyhkeitä, lakanoita, verhoja, jne. Tärkeintä on se, että taustan väri ja erityisesti kuvio on sellainen, ettei se vie liikaa huomiota kuvattavalta kohteelta, vaan enemmänkin auttaa korostamaan sitä. Esimerkkikuvissani käytän matkapuhelimen kuvaamisessa taustalla mikrokuituliinaa. Syy, miksi kyseinen liina valikoitui, oli se, että juuri se mikrokuituliina oli sopivan kokoinen taustaksi, sen väri oli sopiva nostamaan puhelimen harjatun alumiinin väristä pintaa esiin. Olisin voinut käyttää valkoista taustaa, vaikkapa valkoista t-paitaa, mutta silloin puhelin ei olisi vaaleana noussut esiin vaaleasta taustasta. Mustan taustan kanssa kontrasti erot olisivat olleet liian suuret ja vaalean puhelimen yksityiskohdat eivät olisi erottuneet riittävän hyvin. Siitä olisi tullut tylsän näköinen. Mukana oli myös kirkkaan vihreä mikrokuituliina, mutta sininen tuntui sopivamman rauhalliselta.

DSC05580

Esimerkkitilanne on ns. oikea tilanne, eli kuvia käytettiin Androidsuomi.fi artikkelissa kuvituskuvina. Olin ottanut testattavasta laitteesta kuvat jo aiemmin, mutta valitettavasti unohdin kopioida ne mukaan mökkireissulle. Nousi siis akuutti tarve ottaa laitteesta kohtuullisen edustavat kuvat artikkelia varten. Alla olevassa kuvassa on matkapuhelimella kuvattuna itse kuvaustilanne ja ympäristö.

DSC05584

Kuten kuvasta näkyy, puhelimen kuvaaminen tehtiin ruokapöydällä käyttäen valona ainoastaan ympäröivää valoa ja pääasiassa pöydän yläpuolella roikkuvaa ruokatilan valaisinta. Alustana toimi yllä mainittu mikrokuituliina, jonka alla oli tietokoneen hiiri pitämässä puhelinta hieman kallellaan. Kannattaa siis miettiä myös sitä, miten tuote lepää alustallaan. Tuotteesta riippuen sen on parempi olla tasaisella alustalla tai jonkin ”kuhmun” päällä. Vinkkini onkin, että kokeile mikä näyttää parhaalta.

Kuvassa tärkeää on se, että sen kohde on terävä ja että kuva on suorassa. Jos mahdollista, käytä kamerajalustaa tai järjestä itsellesi vasikkapa keittiötikkaat tai tuolin selkänoja josta ottaa tukea kuvaa ottaessasi. Epätarkka kuva pilaa kaikki edellä tehdyt järjestelyt, eikä näytä kovin kiinnostavalta. Huolellisesti otettu kuva antaa huolellisen kuvan yrityksestäsi ja saa kuvatun tuotteen näyttämään laadukkaammalta kuin tärähtänyt ja epätarkka otos.

Itse tuotekuvat on otettu Sony NEX-5T kameralla, joka on ns. hieman edistyneempi pokkari. Kyseessä on pieni kamera, joka on ominaisuuksiinsa nähden kohtuullisen hintainen. Kyseessä ei siis ole missään nimessä mikään ”ammattilaiskamera” tai edes hyvin kehittynyt harrastelijamalli. Alla on sitten esimerkkinä kuva, joka suoraan kamerasta saatiin ulos.

_DSC3048

Kun kuvaa katsotaan, huomataan että vaikka se on ihan ok, niin värit eivät ole aivan kohdillaan, kuva on kuin harmaan likahunnun takaa näkyvä versio todellisuudesta. Kuvaa pitää siis vielä säätää hieman. Itse kuva on siirretty langattomasti kameralta kompaktille Android-tabletille. Siirron ja käsittelyn voi tehdä hyvin tietokoneellakin, mutta tässä tapauksessa tabletti oli helposti saatavilla.

Tarkoitus ei ole missään nimessä tehdä kuvasta sellainen, että katsojalle välittyy valheellinen kuva tuotteesta. Tarkoitus ei ole siis siloitella ja vahvasti käsitellä kuvaa muuten, kuin valojen, varjojen, kirkkauden ja värikylläisyyden sekä valkotasapainon suhteen. Eli tehdä ihan sitä perussäätöä, mitä jo filmikuvauksen aikaan kuvaa kehittäessä tehtiin. Nykyisin homma on vaan nopeampaa, helpompaa ja siistimpää.

Esimerkkitapauksessa otin kuvassa alustana olleen mikrokuituliinan kohteeksi. Vaikka säädöt tehdäänkin koko kuvalle, niin kuvan tapauksessa oli helpointa lähteä säädöillä hakemaan juurikin tuolle liinalle oikeaa väriä. Lähdin siis säätämään värilämpötilaa niin, että lopputuloksena olisi kuvaan mahdollisimman lähelle saman sävyinen liina, kuin minkä näin pöydällä vieressäni. Kun kyse on mobiililaitteesta, jonka näyttöä ei ole kalibroitu, eikä se pysty edes täydelliseen väritoistoon, tavoitteena oli saada ”close enough” osuma liinan väriin. Kun värilämpötila oli suurin piirtein kohdalla, lähdin säätämään kirkkautta, sen jälkeen valoja ja varjoja ja lopuksi tein pientä säätöä katsomalla kuvaa kokonaisuutena. Alla näemmekin sitten lopullisen kuvan, jota käytin artikkelissakin.

_DSC3048

Kuva on väreiltään luonnollinen ja kun vieressä katsoo kyseistä kännykkää ja liinaa, niin kuva esittää ne riittävän todellisina myös kuvassa ja kuva itsessään on mukava katsoa. Varsinkin, kun vertaa siihen kuvaan joka tuli suoraan kamerasta. Moni ajattelee, että kuvan säätäminen on vaikeaa, mutta väitän ettei niin ole. Meillä on silmät päässä ja mikä parasta opettelemalla oppii. Pitää vaan löytää se rohkeus ottaa ja lähteä tekemään asiaa. Pitää myös luottaa niihin omiin silmiinsä säätäessään kuva. Vaikka säätämällä ei pääsisi täydelliseen lopputulokseen, tärkeintä on se, että kuva on säädön jälkeen parempi kuin ennen sitä. Ja se on yleisesti ottaen aika pienellä vaivalla saavutettavissa.

Alla esimerkki siitä, miten paljon pienellä säätämisellä saa aikaiseksi. Vasemmalla puolella on alkuperäinen kuva ja oikealla säätämisen jälkeen lopullinen kuva. Voit hiiren osoitinta kuvan päällä liikuttelemalla liikutella ennen/jälkeen rajaa.

[image-comparator left=”http://lvngroom.fi/wp-content/uploads/2015/12/DSC3051-1.jpg” right=”http://lvngroom.fi/wp-content/uploads/2015/12/DSC3051.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Yhteenvetona vielä kolme tärkeintä asiaa, jotka täytyy muistaa, kun lähtee itse ottamaan niitä tuotekuvia:

1. Valaistuksen pitää olla kunnossa. Etsi riittävän tilavapaikka, jossa on mahdollista kuvata hyvässä ja tasaisessa valossa. Ruokapöytä on yleensä paras paikka lähteä kokeilemaan.
2. Huolehdi siitä, että kuvattavan kohteen alusta ja tausta ovat neutraaleita ja mielellään nostavat kuvattavan kohteen esiin. Suosi rauhallisia värejä, joilla saat kuitenkin kontrastia kuvauskohteeseen.
3. Huolehdi siitä, että kuvassa tarkennus on kohdillaan ja ettei kamera ole tärähtänyt kuvaamisen aikana niin, että kuva on epäterävä.
4. Älä päästä kuvaa suoraan kamerasta, vaan säädä sitä hieman. Näin saat ottamastasi kuvasta mahdollisimman paljon irti.

Valaisun voi hoitaa myös erilaisilla pöytävalaisimilla, jopa taskulampuilla, mutta niidenkin kanssa harjoitus tekee mestarin. Kannattaa kokeilla mikä toimii parhaiten ja missä olosuhteissa kuvasi onnistuvat parhaiten. Joskus on tarpeen sammuttaa kaikki muuta valot kuin se päävalaisin ja ehkä jopa sulkea verhot. Toisinaan saattaa löytyä uusia tapoja valaista kuvattavat kohteet. Tärkeintä on se, että malttaa rauhassa järjestää kuvauspaikan, kuvaustilanteen ja asetella niin taustan kuin kuvattavat tuotteet. Alkuunsa tämä varmasti on aikaa vievää puuhaa, mutta homma helpottuu ja nopeutuu oppiessa. Kuvatkin paranevat jatkossa ja rutiinien löytyessä kuvaamisesta voi tulla jopa mukavaa.

Jos aiheesta heräsi kysymyksiä, älä arkaile ottaa yhteyttä. Mietitään yhdessä, miten saisit parempia tuotekuvia.

/Karri Anttila
Lvngroomin kamerapossu ja näpertelijä


Jaa linkki

Trackbacks/Pingbacks

  1. Verkkokauppa ja tuotekuvat - Yanca Oy Ltd - […] kirjoittanut jutun: Verkkokaupan tuotekuvausstudio ja kuvauspöytä. Lvngroom ohjeistaa kuinka otat Parempia tuotekuvia pienellä vaivalla ja Volusion tarjoaa Your DIY Product Photography…

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *