Kirjoittamalla voi oikeasti päätyä linnaan tai menettää työnsä


Jaa linkki

Silmiimme sattui Hesarissa tämä artikkeli. Tikkurilan seurakunnan työntekijä oli mennyt kirjoittamaan aika rajuja ja räikeän rasistisia kommentteja avoimeen ryhmään Facebookissa. Hän ja kanssaryhmäläiset olivat ilmeisesti tyrmistyneitä siitä, että työnantaja päätti antaa kaverille potkut.

Tässä on nyt ehkä hyvä hetki nostaa esiin mediakasvatus ja se tosiasia (joka kyllä mielestäni pitäisi olla itsestään selvää ihan jokaiselle jolla edes vähän on ajatuskapasiteettia), että tosiaan nettikirjoittelusta voi (ja mielestäni pitääkin) aiheutua potkut. Jokaisen täytyy muistaa se, että vapaallakin työrooli on vahvana viittana yllämme. Tämän lisäksi on eri asia parista pomon hölmöilyistä, kuin aggressiivisesti ja hyvin räikeästi tuoda esiin haluaan toimia täysin työnantajan arvoja ja yleishyödyllistä tehtävää vastaan. Meillä on kaikilla mielipiteenvapaus, mutta samalla myös vastuu. Tähän vastuuseen kuuluu myös se, että emme sabotoi sellaisen työnantajan toimia jonka toiminta on ehkä omia maailmankatsomuksellisia ja moraalisia arvoja vastaan. Aina pitäisi olla niin, että henkilökohtainen moraali ja etiikka tulee vastaan ennen lain asettamaa rajaa.

Eli vinkkinä nyt ihan kaikille jotka vaan kykenette lukemaan lauseita ja varsinkin teille, jotka katsotte kykenevänne tuottamaan sitä tekstiä sinne nettiin: jos kirjoitat jotain lain vastaista, niin kirjoituksistaan voi joutua vastuuseen. Ja rautalankaa vääntäen tämä siis tarkoittaa sitä, että jos kirjoitat Facebookiin (myös avoimeen tai suljettuun isompaan ryhmään) niin se teksti tosiaan on ihan yhtä lainvastaista, kuin jos sanoisit sen ääneen uhkauksena (tai sellaiseksi tulkittavana). Jälkikäteen vitsivitsi-selitykset eivät ole mikään pakotie siitä tosiasiasta, että on sanonut ääneen, kirjoittanut julki, jotain sellaista joka on yksinkertaisesti tulkittavissa lausunnoksi, joka ylittää lain rajat. Vitsejä laukoessa on hyvä miettiä sitä, välittyykö se huumori kaikille. Ronski huumori on todella vaikea laji ja vain harvat sen osaavat.

laurakarri3_editedPalaamme taas Nuorisoagentti Helmi Korhosen viestiin (katso Lvngroomin joulukalenteri!) vihapuheesta ja rakkauspuheesta. Mikä ihme teitä ihmisiä vaivaa? Miksi olette niin täynnä vihaa? Herätkää ja ruvetkaa käyttäytymään kuin aikuiset ihmiset!

Ja työpaikoille sellainen vinkki, että jos kaipaatte yhtenäistä somelinjaa ja kenties somekoulutusta henkilökunnallenne, niin meiltä saa ostaa. Ottakaa rohkeasti yhteyttä!

Karri Anttila ja Laura Johansson
Lvngroom Oy


Jaa linkki

1 kommentti

  1. Netissä pätee neuvo: Mitä et ole valmis sanomaan kasvokkain, älä sano netissäkään.

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *