Mitä eroa on onnistuneella ja epäonnistuneella yrittäjällä?


Jaa linkki

laurakuvaaOlin eilen puhumassa Turun Ammattikorkeakoulun opiskelijayritysten järjestämässä Yrittäjyyspäivä. Minulle oli siunaantunut päivän käyntiin polkaiseva puheenvuoro ja voin kertoa, että kun ensimmäisen kerran näin muiden puhujien nimet niin meinasi pupu mennä pöksyyn, sen verran kovaan seuraan olin päässyt! Puhumassa tilaisuudessa olivat nimittäin minun lisäkseni legendaarinen ja karismaattinen miekkataistelija-viestintäpersoona Katleena Kortesuo, menestyjä ja yrittäjä-kirjailija Janne Jääskeläinen, suurmenestyjä ja koti-isä Kim Väisänen, sekä Madventures-tähdet Riku Rantala ja Tunna Milonoff.

Eräs ehkä mieleenpainuvimmista tarinoista oli Kim Väisäsen yrittäjyystarina. Mies oli siis kuudennella sijalla verotilastoissa viime vuonna – toisin sanoen menestymistä on siunaantunut runsaasti. Mutta ennen menestystä hän ehti tehdä monta epäonnistunutta kokeilua yrityksensä kanssa ja vuosikausia satojen tuhansien eurojen tappioita. Silti hän jatkoi sitkeästi yrittäjänä ja löysi lopulta menestyksen avaimet.

Osuvasti mainitsin asiasta myös omassa puheenvuorossani: suurin ero onnistuneen ja epäonnistuneen yrittäjän välillä on se, että epäonnistunut yrittäjä lopettaa yrittämisen eikä siten koskaan pääse onnistumaan. Toki liikeidealla ja persoonalla on merkitystä, se on sanomattakin selvää, mutta hyvätkin liikeideat kaatuvat ellei jaksa yrittää tarpeeksi pitkään ja tarpeeksi kovaa. Joskus niitä liikeideoita pitää myös säätää ja se on minusta asia mikä tulisi tiedostaa jo yrittämisen alkuvaiheessa – ei ole häpeällistä muuttaa liikeideaa jos alkuperäinen idea ei toimi. Päinvastoin, on vahvuutta tunnustaa olleensa väärässä tai ettei tiennyt kaikkea heti alkuunsa.

Mikä sitten motivoi yrittäjää jatkamaan, kun on yritetty jo pitkään ja menestys antaa odottaa itseään? Janne Jääskeläisellä tilanne yrittämisen alussa oli se, että velkaa oli hänestä riippumattomista syistä siunaantunut hurjan paljon nuorelle miehelle. Motivaationa yrittämiselle hän näki ainakin osittain sen, että palkkatyössä velan maksaminen veisi koko elämän eikä sekään välttämättä riittäisi. Vaikka yrittäminen useimmille meistä on köyhää puuhaa, on siinä myös rikastumisen tai vaurastumisen mahdollisuus. Velka motivoi yrittämään, voisi siis sanoa. Toisille se motivaatio tulee jostakin muusta, innosta luoda jotain uutta ja innovatiivista, mitä ei palkkatyössä ehkä pääse tekemään ja lisäksi kääriä siitä syntyvät voitot itselle.

Itse näen yrittämisen mielekkäänä monestakin eri syystä. Näen mahdollisuuden tehdä työtä mistä pidän ja mitä haluan tehdä. Pääsen tekemään sitä itselleni ja jos hyvin käy, pääsen myös taloudellisesti joskus nauttimaan työni hedelmistä. Vielä on pitkä matka noihin hedelmiin, mutta siihen on mahdollisuus ja todennäköisyys vaurastumiseen lienee kuitenkin parempi, kuin lotossa.

Pitkällä tähtäimellä, kuten Jääskeläinen sen totesi, toimitusjohtajan tehtävänä on siirtää omat työt muille siivu siivulta. Pienessä yrityksessä toimitusjohtaja tekee yrityksen kaikki työt. Seuraavaksi hän hoitaa myyntiä ja tuotantoa ja tuotantotiimiin kenties tulee toinen työntekijä. Sen jälkeen siirretään ehkä myyntityöt uudelle työntekijälle ja niin poispäin. Kun toimitusjohtajan kaikki roolit on miehitetty uusilla tekijöillä, on hän hoitanut työnsä hyvin. Tämä voisi olla seuraava tavoitteeni!

Esitykseni runko, olkaa hyvät 🙂

Laura Johansson
Lvngroom Oy


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *