Negatiivisuus ruokkii itse itseään


Jaa linkki

yleisoEilen puhuin viiden kaupungin yhteiskokouksessa Kemiönsaarella sosiaalisesta mediasta kunnissa ja keskustelu ajautui negatiiviseen palautteeseen, joka usein tuntuu eskaloituvan absurdiksi väittelyksi ihmisten välillä, jotka eivät tunnu olevan kiinnostuneita niinkään totuudesta, kuin pakonomaisesta syyllisten etsimisestä. Lynkkausmentaliteetti on siis näkyvissä myös kunnallisella tasolla, ei pelkästään kansallisella tasolla.

Ruotsissa on tehty tutkimus, jossa todetaan vain pienen prosenttiosuuden väestöstä olevan rasistista. Kun tämä pieni joukko saa äänensä kuuluviin, he voivat houkutella huomattavasti isompia joukkoja taakseen ja saada huomattavasti enemmän kannatusta, esimerkiksi vaaleissa. Minulla on teoria, että kaikki negatiivisuus toimii samalla tavalla maailmassa. Kun ympärillämme kuuluu negatiivista narinaa, ajaudumme helposti siihen itsekin mukaan. Aluksi ehkä ympärillämme ei ole kuin yksi pessimisti, mutta jos hän saa äänensä voimakkaammin kuuluville, monet lähtevät mukaan samalle linjalle.

Pitkien keskusteluden jälkeen päädyimme kokouksessa muutamiin hyväksi todettuihin menetelmiin, joilla näitä negatiivisesti sävyttyneitä keskusteluja voi rauhoitella.

Kunnallispoliitikkoystäväni ja taitava somekeskustelija Andreas Johansson kertoi omat kolme teesiään minulle valmistellessani luentoa:

1. Vastaa jos kysytään
2. Provosominen johtaa provosoitumiseen
3. Korjaa virheelliset väittämät mahdollisimman pian.

Minusta nämä olivat hyviä vinkkejä, mutta eivät ne silti yksin maailmaa korjaa yhdessä päivässä. Jonkin verran virkamiesten ja poliitikkojen on vain kestettävä negatiivista palautetta, niin on meidän kaikkien muidenkin kestettävä, jotka olemme julkisissa töissä. Mutta missä vaiheessa nämä ”ammattivalittajat” aiheuttavat oikeaa hallaa kotipaikkakunnilleen? Jos heille annetaan liikaa palstatilaa esimerkiksi kunnan asioita ruotivissa ryhmissä tai paikallislehden yleisöpalstalla, voi se jo pidemmän päälle vaikuttaa paikkakunnan ilmapiiriin yleisellä tasolla. Kuten eräs kunnanjohtaja kokouksessa totesi – helposti syntyy sellainen olo keskustelua seuraavalla, että kyllähän väittämissä jotain perää täytyy olla: ei savua ilman tulta.

Valittamisen ja mustamaalaamisen ilmapiiri on tarttuva ja haitallinen missä tahansa ympäristössä. Mitä jos lähtökohtana meillä kaikilla olisikin, että negatiivisista aiheista ei heitellä ilmaan sellaisia asioita, joista ei oikeasti tiedetä taustoja? En tarkoita, ettei kritiikkiä saa antaa, mutta jos jokainen sammunut katulamppu-huomio Facebook-ryhmässä päätyy siihen, että osallistujat yhteen ääneen toteavat virkamiesten ja poliitikkojen olevan epärehellisiä koko sakki, niin jotain on mennyt pahasti pieleen.

Minä väitän, että jos kunnilla olisi enemmän ihmisiä, jotka edes pintapuolisesti seuraisivat keskusteluja ja näihin asioihin puututtaisiin mahdollisimman nopeasti, niin pahimmat yliampuvat lynkkauskeskustelut vähenisivät huomattavasti. Jos kaikki ottaisivat kollektiivisesti vastuun kunnan asioista, eivätkä pyörittäisi asioita vain sen oman napansa ympärillä, niin tilanne voisi olla toinen.

Ja jos oikein yltiöoptimistisiksi ryhdytään, niin olisi hienoa saada kuntalaisia mukaan tähän hommaan. Kuntalaiset ovat erittäin tärkeä osa kuntaa, vaikka eivät olisikaan sen palkkalistoilla. On kaikkien edun mukaista nostattaa yhteishenkeä kunnassa. Kaikki voittavat sillä, että omalla paikkakunnalla on hyvä fiilis ja innostunut ilmapiiri. Ei anneta agitaattorien ja pessimistien nurjan puolen voittaa tätä taistelua tässä sosiaalisen median taistelussa.

Kaipaatko lisää työkaluja tähän hommaan? Ota yhteyttä, me kyllä autamme teidät alkuun.

Laura Johansson
Lvngroom OY
050 555 9292


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *