Tävlingar på Facebook – följ reglerna!


Jaa linkki

lukotJag har irriterat mig på en massa Facebook-tävlingar som alla följer det där typiska mönstret för oproffsiga tävlingar som någon satt upp utan att ens bry sig om att kolla vilka regler Facebook har. Gilla och dela, gilla och dela, gilla och dela. Min feed fylls av den ena bilden efter den andra med totalt ointressanta saker som jag inte själv valt att jag vill se. Och vad är priset i dessa tävlingar – du kan vinna en använd tepåse eller ett paket blöjor. Eller kanske något lite mer nyttigt. Men hur som helst. Dessa företagare, eller pysslare kanske de är, verkar nog inte ha ett hum om vilka regler som finns på att ordna tävlingar på Facebook. Tävlingar är ju i och för sig ett bra sätt att få synlighet förmånligt och snabbt. Du samlar gillare och det är ju positivt. Men visste du att en tävling som inte följer Facebooks regler också kan leda till att du förlorar din Facebook-sida, inklusive dessa dyrbara gillare som du kanske fått jobba hårt för? Så nästa gång du planerar en snabbistävling, tänk efter – är det värt det? Här kommer reglerna för att arrangera en tävling som är okej enligt Facebook.

 1. Det är okej att arrangera tävlingar på en FB-sida eller via en app, inte t.ex. via en personprofil.
 2. Det är okej att be om:
  1. att gilla ett inlägg
  2. att kommentera ett inlägg
  3. att publicera på sidan
  4. att skicka ett meddelande till sidan
  5. att gilla en sida så att man kan fylla i ett formulär för att delta
  6. att ge förslag till namn på t.ex. en ny produkt, vilket vinnaren belönas för
  7. att gilla ett specifikt inlägg, vilket fungerar som en röstningsmekanism
 3. Det är INTE OKEJ att KRÄVA
  1. att man delar sidan för att delta
  2. att man gillar sidan för att delta
  3. att man gillar en annan sida (eller flera) för att delta
  4. att man kräver att man taggar sig själv eller någon annan i ett inlägg itsenför att delta
  5. att man delar tävlingen på en kompis profil för att delta eller öka chanserna att vinna
 4. Kom också ihåg att nämna följande saker: :
  1. tävlingens regler (hur länge den är i kraft, geografiska begränsningar, åldersgränser etc)
  2. att Facebook inte är arrangör, att Facebook inte har något med tävlingen att göra, att Facebook inte ansvarar för något som har med tävlingen att göra
 5. Hur man informerar om vinnaren:
  1.  du kan nämna vinnaren i ett inlägg eller som en kommentar på din sida. (Obs! Förut var detta förbjudet av Facebook, nu finns inget i reglerna som förbjuder detta. Men det är sakligt att i tävlingsreglerna ändå nämna att vinnarens namn publiceras här, om man planerar detta)
  2. du kan kontakta vinnaren per epost, ifall du samlat in kontaktuppgifter i samband med tävlingen
  3. via Twitter, din blogg eller på din sajt

Dessa är reglerna för Facebook-tävlingar. Jag har tagit fram dem direkt från Facebook. Några ställen har jag dessutom bekräftat i flera olika källor, samt tolkat det som Facebook INTE förbjudit (främst gällande publicering av vinnarens namn), samt följt med hur företag som är noga med att följa Facebooks regler gör då de arrangerar tävlingar. Du borde komma långt med dessa!

P.S. Kom även ihåg Finlands lag och dess begränsningar 😉

P.S.2. Jag heter Laura Johansson och är företagare inom sociala medier och kommunikation. Min webbsida finns  här: www.lvngroom.fi, kontakta mig om du behöver hjälp med sociala medier eller annan kommunikation. Jag jobbar fint både på svenska och på finska, med konsultation, kurser och innehållsproduktion (text, bilder, video) 🙂


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *