Kyllä ne ruotsalaiset osaavat – startup-skenen mahtavuus naapurissa


Jaa linkki

Alkuviikosta pääsin vierailemaan uusmediayrittäjälle monessa kiinnostavassa paikassa Tukholmassa. Koin oivalluksia toisensa perään ja jäin pohtimaan startup-meininkiä Ruotsissa. En oikeastaan edes osaa analysoida maidemme startup-piirien eroja, koska en ole koskaan oikein päässyt mukaan startup-skeneen täällä Suomessa. Ruotsissa kaikki on taas kerran vähän hauskempaa, leppoisampaa ja pörröisempää. Tunsin itseni tervetulleeksi ja tunsin myös olevani osa sitä yhteisöä, joka muuttaa nykyistä (korporaatio)maailmaa hieman mukavammaksi paikaksi.

Sain hyvin positiivisen ja kutsuvan ensivaikutelman Ruotsin startup-skenestä. Kun vierailin Sup46-nimisessä yrityshotelli-tyyppisessä paikassa, uudet yrittäjät kertoivat omista ratkaisuistaan ja omista kehitteillä olevista tuotteistaan. He kertoivat tavoitteistaan, onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan. Epäonnistuminen tai kyllästyminen ei ollut mitenkään noloa tai paheksuttavaa. Kun oli todettu, että joku ei vaan toimi ja oli lyöty päätä seinään tarpeeksi monta kertaa, nämä yrittäjät lähtivät toteuttamaan seuraavaa ideaansa entisistä kommelluksistaan oppineina. Tässä muuten monen menestyneen yrittäjän yhteinen tekijä – yritetään moneen kertaan eri asioita, yhä uudelleen ja uudelleen.

Yrityshubeissa, yrityshotelleissa ja vastaavanlaisissa startupeille suunnatuissa toimistotilaratkaisuissa myös mietittiin tarkkaan sitä, ketkä sopivat kokonaisuuteen. EpiCenterin pöytää ei kuka tahansa saa vuokrata kuukausisopimuksella, vaan sinne saadaan kutsu. Sinne halutaan ja siitä maksetaan se vajaa 400 euroa kuussa, mikä EpiCenter pyytää, koska siellä on älyttömän upeita kontakteja eri alojen startup-yrittäjille. EpiCenter on siitä kiinnostava yhteisö, että sinne valikoidaan yrityksiä tietyin periaattein. EpiCenterissä halutaan ylläpitää sellaista yrityskokoonpanoa, jossa on niin aloittelevia startupeja, kuin menestyksekkäitä yrityksiä ja yrittäjiä. Siellä pyritään myös edistämään naisyrittäjyyttä, koska startupit ovat varsin usein miespainotteisia, varsinkin teknologia-alalla. Ja uskokaa tai älkää, naisillakin voi olla jotain ideoita startupeille 😉

Eräs puhuja kertoi, että yrittäjyyttä harkitsevat ovat aina tervetulleita Sup46:n loungeen, jossa eri startuplaiset kokoontuvat kahvittelemaan. Meidätkin toivotettiin tervetulleiksi moikkaamaan, anytime. Samoin EpiCenterissä kerrottiin, että siellä halutaan tarjota yrityksille mahdollisuuksia järjestää tapahtumia, konsertteja tai jotain muuta – you name it – yksin tai yhdessä. Usein eri startupin edustajat istuvat vielä myöhään iltaisin punomassa liikeideoitaan oluen ja videopelien lomassa. Synergiaefektit olivat käsin kosketeltavissa näissä molemmissa paikoissa. Keskeisenä tekijänä oli myös positiivisuus ja toisten auttaminen. Auttamalla ja antamalla saa itsekin enemmän.

Koska en ole ollut kovinkaan aktiivinen Suomen startup-piireissä, en tiedä onko juuri tällaista yhteisöllisyyttä olemassa meilläkin. Mutta jos on, se on minulta mennyt täysin ohi. Minusta tämä kuulostaa yhteisöltä, jossa minä haluaisin olla osana. Haluan olla mukana järjestämässä yhteisiä tilaisuuksia, haluan olla mukana innostamassa uusia yritystä harkitsevia ihmisiä hommaan ja antamassa itse kalliisti opittuja opetuksia eteenpäin niille, jotka nyt ovat lähtökuopissa. Haluan myös olla mukana nostattamassa sitä fiilistä, mikä tuntuu juuri nyt, juuri meidän maassamme olevan totaalisen kadoksissa. Haluan olla mukana nostamassa paitsi startup-skeneä uuteen, innostavaan nousuun, myös koko maamme taloutta uuteen nousuun. Itse asiassa, jos rehellisiä ollaan, tuo innostaminen ja ideoiminen ovat ydinosaamistani ja ”sitä haluan tehdä sitten isona.”

pleasecomeinOkei, ehkä pienenä yrittäjänä tämä on hieman suureellista ajattelua minun osaltani, mutta voin olla yksi pala siinä palapelissä, joka johtaa pikkuhiljaa siihen, että tämä oikeasti toteutuu. Haluan olla positiivisena agitaattorina startup-henkisten, yrittäjähenkisten ihmisten parissa ja paitsi nostattaa muiden fiilistä ja innostusta ja innovointitasoa ylemmäs, myös minun omaani siinä samassa.

Ja tähän minulla on nyt konkreettinen idea. Kerron siitä sitten myöhemmin, kunhan olen saanut koottua itseni ja innostukseni sen verran, että olen saanut hahmoteltua asiaa hetken Karrin kanssa.

Laura

 


Jaa linkki

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *