Muutama sana yrittäjyydestä ja epäonnistumisesta


Jaa linkki

lauraselfie

Ne jotka minut tuntevat, tietävät viime kuukausien olleen henkisesti erittäin raskaita. Olen menettänyt yhden perheenjäsenen traagisessa onnettomuudessa ja se on vaatinut veronsa. Työt olen hoitanut kykyjeni mukaan ja muu elämä on saanut pitkälti odottaa.

Elämässä sattuu ja tapahtuu, ihmisiä kuolee – se ei sinänsä ole mitään uutta maan päällä, mutta tämä pisti minut miettimään kuinka herkässä pienen yrittäjän leipä oikeasti on. Vaikka olenkin tehnyt parhaani juuri töiden kanssa, on lopputulos ollut heikompi kuin normaalisuoritukseni. Tämä on aika odotettavaa, eikö vain?

Olen menettänyt yhden asiakkaan ja yhden isomman projektin sysäsin toisten niskoille, enkä valvonut sitä kyllin tarkasti ja nyt se laahaa ikävästi jäljessä aikataulustaan – syytän tästä pelkästään itseäni, koska minä olin siitä vastuussa ja minun olisi pitänyt hoitaa asia kunnolla. En ole myöskään kyennyt markkinoimaan yritystäni kuten olin suunnitellut.

Menettämäni asiakas ei tuonut minulle kuin ehkä muutaman paketin juustoa kuukaudessa, mutta silti se on minulle merkki siitä, että olen hoitanut työni huonosti. Ja kyllähän minä sen tajusin kun sain asiasta palautetta. Mutta tuolloin se oli jo myöhäistä, asiakkuus oli menetetty.

Haluan nostaa esiin kuinka pienestä yksinyrittäjän toimeentulo oikeasti on kiinni. Itse olen tieni valinnut, kuten hyvin moni muukin. Koulutuksellani voisin kevyesti saada ihan missä tahansa koulutustani vastaavassa työpaikassa nelinkertaiset tulot nykytuloihin nähden. Ja ei, tämä ei johdu siitä, että tekisin vähemmän töitä tai en yrittäisi tarpeeksi. Tämä johtuu siitä, että kestää aikansa (ja laman alla se on pitkä aika) päästä markkinoille ja luoda itselle asiakaskuntaa joka on valmis maksamaan työstäni. Pienyrittäjyys on haasteellista. Yrittäjäksi haluavan on tehtävä työtä sen eteen, eikä se työ näy heti tilillä, eikä välttämättä vielä vuosienkaan päästä. Olen yksinhuoltajana tehnyt sivussa melkein koko ajan muita töitä, joilla olen elänyt samalla kun olen yrittäjänä lähinnä luonut verkostoani ja tehnyt sen verran töitä, että saisin lainat maksettua. Nyt ovat lainat maksettu ja olen ottamassa partneria yritykseen juuri sen vuoksi, etten halua tehdä tätä yksin. Mitä jos sairastun tai lapseni sairastuu, tai menetän työkykyni surun vuoksi osittain tai kokonaan? Mitä jos en pääse koulutukseen minkä olen luvannut hoitaa? Siinä menee helposti koko kuukauden tulot sivusuun jos joudun perumaan kaksikin koulutusta peräkkäin. Siinä voi mennä asiakkaan seuraavatkin tilaukset sivusuun.

Vakuutuksia toki on olemassa, tiedän. Mutta kun jokainen sentti menee elämiseen ja yrityksen pyörittämiseen ja kehitykseen, niin vakuutukset eivät ole ensimmäisenä mielessä. Ja mitä sitten jos vakuutus maksaakin jonkun könttäsumman sairauspäivärahoina? Summa on kuulemma aivan naurettavan pieni. Tämän kertoi ystäväyrittäjäni joka joutui sairauspäivärahaa hakemaan. Eikä se korvaa menetettyä asiakassuhdetta. Faktaa on, että uusien asiakkaiden hankkiminen on huomattavasti työläämpää kuin olemassa olevien asiakassuhteiden ylläpitäminen.
Oli miten oli, tästä eteenpäin pyydän perheenjäseniäni pysymään hengissä ja itse pyrin syömään vitamiineja, että pysyn terveenä. En tällaista vuoristorataa kaipaa elämääni enää ikinä, en ammatillisesti enkä varsinkaan yksityiselämässäni.

Olen katsonut itseäni peiliin ja voin vakuuttaa rehellisesti tehneeni parhaani tilanteessa, joka vei kaiken energian muuhun kuin työntekoon. Mutta otan opikseni. Mikäli joudun joskus vastaavaan tilanteeseen, otan puhelimen kauniiseen kouraani ja soitan asiakkailleni, kerron tilanteen suoraan ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. En lähde toteuttamaan työtä jota en saa kunnolla tehtyä, vaan pyrin ottamaan sen sairausloman ja tarvitsemani ajan. Koska pääkoppa ottaa kysymättäkin lomaa, vaikkei sitä pyytäisikään tai itselle soisi.

Terveisin,
eräs edelleen hieman väsynyt, mutta pikkuhiljaa taas yhtenä kappaleena oleva yrittäjä-äiti jolla on tavoitteet edelleen korkealla


Jaa linkki

5 kommenttia

 1. Tsemppiä Laura! Tiedän tunteen ja sen miten ohuen langan varassa joskus mennään. Tästä eikun ylöspäin. Kiitos rehellisyydestäsi.

  Vastaa
 2. Yrittäjän on huolehdittava terveydestään hyvin. Jos vetää itselleen pönärit, ja on sit työkyvytön puoli vuotta.. = yrittäjyyden loppu. Saatavat sairaskorvaukset on nimellisiä, ei niil oikeasti elä. Ja tämä aika on kyllä mahdoton. Muistan -90 luvun laman, olin yrittäjä. Ja silloin sentään oli töitä. Nyt ei.

  Vastaa
 3. Oma yrittämiseni kaatui olosuhteisiin, jossa rankalta flunssalta aluksi vaikuttanut pienen kiven vierimä johti kivivyöryyn, joka vei kaiken.

  Ensin ei kyennyt hoitamaan omia sitoumuksia, sitten ei jaksanut reklamoida toisten virheistä, ja ennen pitkää sitä olikin ns. nesteessä

  Ja olen nähnyt vanhan kumppanin toiminnassa, miten 7 hengen tiimikin voi murtua, jos kaksi strategista henkilöä sairastuu yhtä aikaa, niin että meni pitkälti toista vuotta, ennen kuin vahingot oli korjattu. He ottivat opikseen ja kehittivät toimintaansa niin, että aivan vastaavanlaiset tilanteet eivät ole mahdollisia.

  Itse jos palaisin yrittäjäksi, niin minimi olisi, että olisin vähintään kolmen, mutta ei mieluusti yli 12 hengen tiimissä, ja niin, että tiimin taidot paitsi täydentäisivät, myös limittäytyisivät työryhmässä.

  Vastaa
 4. Kiitos, Laura, avoimesta ja rohkeasta kirjoituksestasi! Moni asia kolahti omaan tilanteeseeni 100 %:sesti. Aikoinaan yksinhuoltajana yrityksen startanneena samankaltaisia huolen päiviä on ollut enemmän kuin tarpeeksi. Ne on tullut pidettyä omana tietona. Viime aikoina on ollut lohduttavaa kuulla, miten monet ovat jakaneet samanlaisen elämäntilanteen.

  Yrittäjän yksinäisyyttä ja vastuunkantamista ei tajua täysin kuin toinen yrittäjä. Harvoin näistä tulee kellekään puhuttua, koska kunnon yrittäjähän on aina positivinen, rohkea ja eteenpäin suuntaava. Negatiiviset asiat tekevät hallaa yritykselle. Yksinyrittäjät ovat yksin, mutta niin ovat usein toisia työllistävätkin.

  Onnittelen sinua siitä, että voit nyt jakaa vastuuta toisellekin hartiaparille! Kaikkea hyvää elämääsi ja menstyksen päiviä yrityksellesi!

  Vastaa
 5. Kiitos kaikille kommenteista. Mietin kyllä onko tämä kirjoitus turhan rohkea ja avoin, mutta ajattelin että elä kuten opetat 🙂
  Draivi on palannut jo, mutta ei vielä täydellä teholla. Rauhallisesti alkuun ja sitten täysillä eteenpäin taas.

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *